Pokémon deck building: Ako si zostaviť balíček, ktorý odrovná súperov hneď v úvode?

pokemon deck building

Existuje mnoho spôsobov, ako si užívať potešenia z Pokémonov. Môžeš sa vybrať cestou zbierania jedinečných edícií, či zostavovať bojové stratégie v kartovej hre. Každopádne na to, aby si prišiel na ozajstné čaro hrateľnosti potrebuješ deck.  

Pokémon deck building, teda zostavovanie svojho jedinečného balíčka, je jedným z najzábavnejších aspektov hrania TCG. Aj v tomto prípade platí, že spôsobov, ako poňať Pokémon deck building, je mnoho. Toto budovanie má veľkú hĺbku a nejde o úplne jednoduchú záležitosť. Ako na to?  

 

Kroky k vytvoreniu silného decku 

 

Základné pravidlá pre Pokémon deck building sú, že každý deck musí obsahovať 60 kariet, s aspoň jedným základným Pokémonom. Je potrebné, aby si mal na pamäti, že do svojho decku môžeš vložiť maximálne štyri kópie Charizarda, pomocou ľubovoľnej kombinácie Charizardov z rôznych sád. To znamená, že si môžeš postaviť balíček Pokémonov s dvoma kópiami Charizarda z Vivid Voltage a dvoma kópiami Charizarda z Pokémon GO, ale nie so štyrmi z každého. 

Do balíčka môžeš zahrnúť až štyri kópiekariet s rovankým názvom, aj keď sú z rôznych sád alebo majú rôzne umelecké diela. Ak je názov karty odlišný, prípadne obsahuje ďalšie symboly, karty sa v takom prípade nepočítajú ako duplikáty. Uveďme si príklad, v balíčku máš kartu Charizard a Charizard GX, ide o karty, ktoré nemajú rovnaké mená, takže vo svojom decku môžeš mať až štyri kópie z každej z nich. Výnimkou sú však karty “Radiant”, ktoré majú špeciálne lesklé sfarbenie. Do svojho balíčka môžeš zahrnúť iba jednu kartu tohto typu.  

 

Niektoré karty však obsahujú rovnakého Pokémona, ale majú odlišné mená, čo naznačuje, že sa riadia špeciálnymi pravidlami vytlačenými na karte. V súčasnom štandardnom formáte medzi príklady patria Pokémon V, Pokémon VMAX, Pokémon VSTAR a Radiant Pokémon. 

 pokémon deck building

 

Na to, aby si si vytvoril naozaj dobrý deck, potrebuješ poznať rôzne typy kariet.  

Vybudovanie solídneho decku si vyžaduje dobrý pomer kariet Pokémon, kariet trénerov a energetických kariet. Uisti sa, že tvoj deck obsahuje rôzne typy Pokémonov, aby si tak vedel pokryť silné aj slabé stránky. Zbieraj len tie karty, ktoré podporujú tvoju celkovú stratégiu.  

Najskôr začni s témou alebo určitou stratégiou pre svoj deck. Otestuj svoj deck hraním proti rôznym súperom. Preskúmaj populárne decky a stratégie v online priestore.  

Každý typ karty zohráva kľúčovú úlohu v tom, ako tvoj deck bude fungovať počas súbojov. Vedieť, ako ktoré typy efektívne využívať, ti poskytne značnú výhodu nad tvojimi súpermi. Osvojením si základov môžeš zvýšiť úroveň svojej hry a prekabátiť tak svojich protivníkov strategickými ťahmi a šikovnými taktikami.  

 

Pokémon 

Tréner 

Druhy: tráva, oheň, voda atď. 

Typy: Predmet, Podporovateľ, Štadión atď. 

Schopnosti: Útoky, náklady na ústup 

Funkcie: losovanie kariet, liečenie pokémonov atď. 

Energetické požiadavky 

Strategická podpora 

Slabé stránky a odpory 

Strategické hry 

 

Najdôležitejšie rozhodnutia pri Pokémon deck buildingu sú o výbere správnych kariet. Budovanie deckov nie je o náhodnom skladaní. Skladanie deckov si vyžaduje strategické myslenie a plánovanie na to, aby bol balíček vyvážený a výkonný.  

Ako už bolo spomenuté, alfou a omegou pri Pokémon deck buildingu  je výber ústredného Pokémona. Okolo neho následne postavíš celú svoju stratégiu. Tento Pokémon by mal byť stredobodom decku a mal by byť v súlade s témou, ktorú si si zvolil. Budovanie okolo ústredného Pokémona pomáha zaistiť synergiu a súdržnosť, čo ti umožní efektívne aplikovať tvoju stratégiu.  

Vyváženie decku kombináciou útočných a podporných kariet je pre úspech rozhodujúce. Útočníci sú tvoji Pokémoni, ktorí spôsobujú súperovi poškodenia a takisto súperových Pokémonov vyraďujú z hry. Podporné karty poskytujú čerpaciu silu. Balansovanie tvojho balíčka pomocou správnej kombinácie útočníkov a podporných kariet je kľúčom k udržaniu tlaku na súpera, schopnosti zotaviť sa z neúspechov a prispôsobiť sa rôznym stratégiám, ktoré môžu znamenať tvoju prehru. Dobrá bilancia medzi útočnými a podpornými kartami zaisťuje, že máš v každej situácií šancu na víťazstvo.  

 pokemon deck building

Príklady úspešných deckov 

Pri Pokémon deck buildingu sa môžeš inšpirovať aj mnohými deckmi svojich súperov. Koniec-koncov zoskupenie samotných deckov nie je žiadnym tajomstvom a tí najlepší hráči svoje decky radi poodhalia.  

 

Regidrago VSTAR 

Regidrago VSTAR je solídny deck vo formáte NAIC a zlepšuje sa len s novými prírastkami Kyurem a Night Stretcher . Regidrago VSTAR je super všestranný deck, ktorý ti umožní skopírovať útoky Dračieho Pokémona. Pôjde hlavne o útok Phantom Dive bývalého Dragapultu, avšak tento zoznam obsahuje aj Lost Impact od Giratiny VSTAR a najnovšie v ňom nájdeš aj Kyuremov útok Trifrost, ktorý hrozí zasiahnutím až troch Pokémonov. Regidrago VSTAR je neuveriteľne výkonný deck, ktorý na Majstrovstvách sveta pravdepodobne poriadne zamieša karty. Karty na Redigrado V STAR vieš kúpiť aj samostatne na našom Cardmarkete. 

 regidrago VSTAR

Charizard ex 

Stratégia tohto decku je neskutočne silná a väčšinou s ním hráči dokážu prekonať takmer všetko až na Regidrago. Dusknoir ti dáva veľa možností, ako udeliť KO súperovým Pokémonom počas tvojho ťahu. Samotný deck je veľmi silný, ak ho dokážeš efektívne nastaviť.  Prime Catcher v tomto decku je tiež skutočne solídny v tom, že ti poskytuje ďalšie využitie Radiant Charizard , pretože tvoj súper ho už nemôže nechať aktívnym po použití Combustion Blast.  

 Charizard ex deck building

Lugia VSTAR 

Zatiaľ čo Regidrago VSTAR dominoval na Mega Training Camp Battle v Japonsku, Lugia VSTAR nakoniec vyhrala celosvetovo. Lugia VSTAR je jedným z mála deckov, ktorý má solídny zápas s Regidrago VSTAR, a jeho výherný zoznam, ​​sa rozhodlo využiť viacero základných útočníkov namiesto hrubej línie Cinccino. 

Legacy Energy v tomto balíčku sa stáva oveľa viac ako len Rainbow Energy. Proti Regidrago VSTAR je veľmi užitočný efekt Life Dew, ktorý prinúti tvojho Pokémona vzdať sa o jednu Cenovú kartu, pretože z Cinccina môžeš urobiť Pokémona s nulovou cenou alebo zaútočiť Železnými rukami. Nepodceňuj ani Iron Bundle, mnoho deckov sa snaží strčiť jedného Pokémona na aktívne miesto a Iron Bundle tomu účinne bráni. Lugia VSTAR je jednoznačne pozoruhodný výber smerujúci na majstrovstvá sveta. 

 lugia VSTAR deck building

Snorlax Stall 

Snorlax Stall mal nedávno skvelý turnaj v Japonsku, aj keď sa stratégia decku od vydania Counter Catcher v Paradox Rift nezmenila. Deck mal veľa neobjaveného potenciálu vo formáte Twilight Masquerade a zahrnutie Handheld Fan výrazne zlepšuje Gardevoir ex matchup, pretože ním môžeš presunúť energiu z Ralts, keď používaš Teleportation Burst. Cornerstone Mask Ogerpon ex je v tomto decku tiež dosť silný, pretože ti dáva herný plán do inak náročného zápasu Charizard/Dusknoir.  

 pokemon deck building

Tipy od profesionálov  

Či už si zberateľ jedinečných Pokémon kariet, alebo zapálený hráč, prvá vec, ktorú by mal urobiť každý nováčik, je zoznámiť sa s pravidlami Pokémon TCG. Môže to pôsobiť neintuitívne a na prvý pohľad aj trochu nudne, no je nemožné zostaviť deck bez toho, aby si najprv pochopil základné pravidlá hry. Tie si môžeš osvojiť aj na webovej stránke Pokémon, kde nájdeš bezplatné PDF s najaktuálnejšími pravidlami. Sú tak ľahko dostupné pre každého.  

pokémon deck building

Pokiaľ ide o samotný deck, noví hráči sa najčastejšie prikláňajú k už predpripraveným tematickým deckom. Tie však v konkurenčnom štýle hry veľmi dobre nefungujú. Najlepší spôsob, ako nájsť miestne ligy, je prostredníctvom vyhľadávača udalostí na už spomínanej webovej stránke Pokémon. Tu môžeš nájsť aj našu Card Empire Pokémon League.  

card empire pokemon league

Ligy sú najlepším miestom na stretávanie sa s ostatnými hráčmi, testovanie nových deckov, vymieňanie kariet a sledovanie iných trénerov.  

Častou chybou začiatočníkov býva, že si zaobstarajú množstvo elitných trenážerských boxov a nechávajú si ich dlhodobo. Ak sa týmto smerom uberáš, rýchlo s tým prestaň. Vo väčšine prípadov však nové sady nie sú vhodné ani určené na dlhodobé hromadenie. Zameraj sa na staršie sety ako Lost Origin alebo Shinning Fates.  

Tieto elitné boxy sú aktuálne dosť lacné a stále sa nájdu zberatelia, ktorí ich držia v obrovských množstvách. Nepredstavuj si každú novú súpravu ako istú dojnú kravu či skvelý investičný nástroj. Tieto súpravy treba vnímať tak, ako boli vydávané, teda ako novú súpravu, z ktorej sa potešíš a zažiješ tak ďalšie dobrodružstvo s Pokémonom.  

Medzi najväčšie chyby sa taktiež radí aj neporiadok vo svojej zbierke. Keď sa tvoja zbierka bude rozrastať, veľmi rýchlo začneš vidieť, že karty Pokémonov budú jednoducho všade. V takom prípade sa ti veľmi ľahko môže stať, že budeš mať vo svojej zbierke kartu v stoeurovej hodnote, no nebudeš vedieť, kde je. Byť organizovaný a mať poriadok v zbierke je dosť dôležité. 

Dosť častou chybou býva aj to, že mnohí zberatelia svoje zbierky nijako neinovujú v zmysle, že ich nechávajú stále v rovnakej zostave, maximálne si niektorý produkt dokúpia. Svoje klenoty nepredávajú a ani s nimi nijakým spôsobom neobchodujú. Toto je však hlavná časť tohto hobby zberateľstva. Určite sa v každej zbierke nájdu kúsky, ktoré nepotrebuješ, prípadne sa z nich už toľko netešíš, preto je na mieste ich posunúť ďalej a predať. V skutočnosti ide o nástroj, ako svoju zbierku, čo najlepšie vylepšiť. Keď so svojou zbierkou obchoduješ, vytváraš si tak aj nové medziľudské interakcie, buduješ nové priateľstvá a stávaš sa členom neuveriteľnej komunity.  

 

 

Aktuálne metagame a trendy 

Nie všetky Pokémon decky sú rovnako vytvorené. Ak chceš skutočne zvládnuť hru a povzniesť sa nad konkurenciu, musíš svoj deck optimalizovať a využiť tak jeho plný potenciál. Ako na to?  

 

Faktory, ktoré ovplyvňujú stratégiu kariet  

Typ karty 

Schopnosť 

Základný Pokémon 

Pokémon s doplnkovými schopnosťami 

Evolučný Pokémon 

Karty, ktoré podporujú evolučné línie 

 

Jedným z kľúčových faktorov, ktorý ovplyvňuje synergiu kariet, je typová výhoda. Kombinácia pokémonov doplnkových typov môže vytvoriť vyváženejší a strategickejší deck. V synergii kariet zohrávajú dôležitú úlohu takisto aj schopnosti. Spárovanie Pokémonov so schopnosťami, ktoré dobre spolupracujú, ti môže poskytnúť konkurenčnú výhodu v bitkách. Po zvážení týchto faktorov budeš môcť strategicky zostaviť svoj deck pre maximálnu synergiu. 

 

Úprava decku na aktuálnu meta  

Čo sa týka aktuálnych meta trendov pri Pokémon deck buildingu je veľmi dôležité mať prehľad o populárnych archetypoch a stratégiách. Kľúčom je do svojho decku zahŕňať také karty, ktoré dokážu čeliť prevládajúcim meta stratégiám.  

Úprava decku na aktuálnu meta je rozhodujúca pre úspech v súťažnej hre. Pochopením súčasných meta trendov a analýzou populárnych archetypov deckov môžeš upraviť svoj balíček, aby čelil prevládajúcim stratégiám a využil slabé stránky v meta. Pokročilí hráči často prispôsobujú svoje decky tak, aby mali navrch pred konkurenciou a zvýšili svoje šance na víťazstvo v turnajoch. 

Pokročilá optimalizácia deckov vyžaduje hlboké pochopenie herných mechanizmov, interakcií kariet a meta trendov. Tvoja cesta však nekončí vybudovaním dokonalého decku, úspešný Pokémon deck building je až po tom, čo sa decky testujú a neustále vylepšujú. Ide o nekončiaci sa kolotoč, pretože neexistuje deck, ktorý by bol neporaziteľný. Testovaním decku už priamo v hre, môžeš identifikovať jeho silné a slabé stránky, čo ti umožňuje vykonávať potrebné úpravy. Vyber si množstvo protivníkov, proti ktorým budeš hrať. Simuluj rôzne stratégie a výzvy. Všímaj si, ktoré karty fungujú dobre a pri ktorých ide iba o mŕtve ťahy. Pozoruj svoj deck počas celej hry a v duchu si rob poznámky o kľúčových momentoch, ktoré o výsledku rozhodli.  

Jednotlivé úpravy tvojho decku potom môžu pozostávať v tom, že niektoré karty vymeníš, či pridáš nové karty. V každom ohľade však udržuj svoj deck flexibilný a prispôsobiteľný rôznym zápasom.  

 

Pokémon deck building Záver  

Pokémon deck building si vyžaduje starostlivé zváženie jednotlivých typov kariet, synergie a rovnováhy. Najväčším vzrušením pri vytváraní deckov je to, že nielenže dokážeš vytvoriť konkurencie schopný balíček, ale aj deck, ktorý bude odrážať tvoj herný štýl, tvoju vášeň a možno aj trochu osobnosť. Nezabudni svoj deck neustále vylepšovať. S vytrvalosťou a praxou sa z teba môže stať impozantný hráč výmennej kartovej hry Pokémon.