Pokémon decks: Nahliadni do deckbuildingu a vytváraj stratégie ako profík

pokemon decks

 

Keď si zamiluješ svet Pokémonov, takmer určite budeš chcieť zistiť, ako zostaviť svoj Pokémon decks, teda balíček kariet TCG. Podobne, ako vo videohrách aj pri kartovej verzii je veľkou zábavou zostaviť si vlastnú partiu Pokémonov kombinovaním rôznych silných a slabých stránok jednotlivých Pokémonov a nakoniec tak zvíťaziť nad súperom.  

V prípade, že si úplný nováčik v Pokémon Trading Card Game, najlepší spôsob, ako si osvojiť pravidlá a jednotlivé mechanizmy je vziať si vopred pripravené Pokémon decks. Sú široko dostupné a môžu byť založené na rôznych veciach, od špecifických tém (ako napríklad Electric-type Pokémon) až po balíčky majstrovstiev sveta, ktoré dopĺňajú profesionálne balíčky používané hlavnými trénermi na vysokej úrovni. Tieto balíčky pripravené na hranie ti umožnia sústrediť sa na učenie sa pravidiel bez toho, aby si sa museli obávať, že tvoj Pokémon deck je potenciálne nevyvážený alebo že budeš musieť investovať do množstva booster balíčkov. 

Pokémon decks

Pravidlá pre zostavenie Pokémon decks sú v podstate veľmi jednoduché, no napriek tomu môžu pôsobiť mätúco. Základným pravidlom je, že balíček musí obsahovať presne 60 kariet. Platí to pre všetky typy kariet, okrem energických.   

Aj keď si môžeš do svojho balíčka zahrnúť ľubovoľný počet kariet akéhokoľvek typu – Pokémon, tréner a energia, často sa odporúča, aby sa začiatočníci snažili o rovnomerné rozdelenie kariet, to znamená mať z každého druhu po 20 kusov. Pokročilejší hráči môžu zmeniť množstvo jednotlivých typov kariet, aby sa mohli zamerať na konkrétny herný štýl alebo stratégiu. 

pokémon decks

Asi najideálnejším plánom zostavovania Pokémon decks je skontrolovať svoje najúčinnejšie karty prostredníctvom oficiálnej databázy zberných kariet na webovej stránke Pokémon 

 

Typy Pokémon deckov 

Najčastejšie sa Pokémon decks klasifikujú do určitých typov na základe herného štýlu. Samozrejme, je možné ich zostavovať aj tematicky či vytvárať si takzvané kompetitívne decky.  

Aggro decky sa zameriavajú na rýchlosť. Tá je základnou hernou stratégiou, ktorej cieľom je rýchlo vyčerpať súperove životy a vyhrať tak skôr ako protivník naberie dostatočné zdroje na prinavrátenie sily. Základným znakom týchto deckov je uprednostňovanie kariet vysokej hodnoty v prvých ťahoch.  

 

Primárnou stratégiou kontrolných deckov je narušenie. Vlastné zdroje sa využívajú na neutralizáciu súperových hrozieb a efektívne zaobchádzanie s kľúčovými kartami súpera, čím sa získavajú výhody zdrojov. Takéto balíčky často vedú k predĺženým hrám, kde sa bitky medzi dvoma hráčmi riadiaceho balíčka zvyčajne predlžujú na neurčito. 

Kombinované decky závisia od zostavenia špecifických kombinácií kariet a rýchleho zvrhnutia súpera, keď to najmenej čaká. Hranie týchto balíčkov prináša vzrušenie, ale prichádzajú s inherentnou nestabilitou v dôsledku zvyčajne nízkych šancí na zostavenie špecifických kombinácií kariet. Ak sa to však podarí, hodnota zábavy prevyšuje ostatné typy balíčkov. 

Tempo decky šikovne využívajú pravidlá hry na získavanie zdrojov pred protivníkmi. Ak však tempo decky nedokážu získať výhodu a neukončia hru počas počiatočnej fázy získavania zdrojov, zvyčajne sa ocitnú v pasívnej pozícii počas fázy kompenzácie. 

Midrange decky sa strategicky zameriavajú na „maximalizáciu efektívnosti zdrojov v každom kole“ a na zabezpečenie toho, aby tvory na bojisku zostali aktívne. 

Kategorizácia balíčkov nám poskytuje priestor na jasnejšie pochopenie základných stratégií a charakteristík každého typu deckov. Všetky majú preto jedinečné prednosti a obmedzenia, čo vedie k nespočetnému množstvu taktických a strategických variácií v hre.  

 

Základné komponenty decku 

Základným komponentom každého decku by mali byť karty energetické, trénerské a Pokémon 

Energetické karty sú potrebné pre akékoľvek aktivity a pohyby Pokémona v hre. Pri trénerských kartách, napriek ich názvu nejde vždy iba o trénerov. Delia sa do troch podtypov a to predmety, štadióny a priaznivci. Všetky majú rôzne spôsoby, ktoré hráčovi pomáhajú dosiahnuť konečný cieľ, ktorým je víťazstvo.  

pokemon deck

Karty predmetov sú zvyčajne na jedno použitie. Môžu robiť čokoľvek od vývoja Pokémonov až po možnosť zamiešať balíček späť na kôpku a potiahnuť si novú kartu. Karty štadiónov sú faktory životného prostredia. Napodobňuje sa nimi dojem videohier, či seriálu, v ktorých sa prírodné úkazy odohrávajú bez nejakej aktivity postáv. V každom kole je však možné hrať iba jednu kartu štadióna, napríklad dážď. Karty podporovateľov sú známe tváre, ktoré možno poznáš z videohier, či už je to Lillie zo Sun & Moon alebo N z Black & White. Všetky tieto karty slúžia na rôzne účely, ale sú nesmierne dôležité pre tipovanie zápasu v tvoj prospech. Podobne ako na štadiónoch, počas ťahu je možné hrať len s jednou kartou podporovateľa. 

Pokémon karty sú najznámejšie Pokémon TCG karty. Používajú sa presne tak, ako vo videohrách jednotliví Pokémoni na vyradenie súperových kariet z hry.  

 

Populárne decky v histórii 

Vďaka mnohým zaujímavým Pokémonom je zostavovanie decku jedným z najpríjemnejších a najvďačnejších prvkov hry Pokémon Trading Card Game. Spôsobov, ako pristupovať k deckbuildingu je hneď niekoľko, pravdou však je, že najľahšie je zaobstarať si už hotový balíček. Niektoré balíčky sa zameriavajú na jeden typ Pokémona, ako napríklad oheň, či psychický typ. Ktoré Pokémon decky sa zapísali do histórie? A ktoré decky aj dnes vzbudzujú značnú vlnu záujmu a nadšenia?  

Gardevoir ex deck by mohol mať jeden z najväčších návratov v histórii Pokémon TCG. Mnohí si mysleli, že tento deck skončil po rotácií začiatkom tohto roka, no práve naopak, iba ho to posilnilo. Svedčí o tom fakt, že v súčasnosti má viac ako 20% podiel meta. Je neuveriteľný ôsmy z desiatich najlepších balíčkov na majstrovstvách Severnej Ameriky.  

pokémon deck

Dnes je zďaleka najobľúbenejším, najhranejším a pravdepodobne najvýkonnejším deckom Pokémon TCG v aktuálnom formáte.  

Ďalším deckom, ktorý zarezonoval v histórii Pokémonov je Twilight Masquerade. Najpozoruhodnejší z nich je pravdepodobne Munkidori karta, ktorá môže fungovať v mnohých balíčkoch, ale najlepšiu synergiu nachádza v Gardevoir ex vďaka spojeniu svojej schopnosti Adrena-Brain s Psychic Embrace od Gardevoir ex. Okrem Munkidori obsahuje tento Pokémon deck aj kópiu úplne novej karty položky Unfair Stamp ACE SPEC, ktorá dáva obrovský náskok pred konkurenciou.  

Pokémon twilight masquerade

Charizard ex je jedným z najsilnejších balíčkov v súčasnom konkurenčnom prostredí a svoje miesto na vrchole preukázal nespočetnými víťazstvami. To, čo robí tento balíček tak silným, je Charizardova výkonná kombinácia útoku a schopnosti, ktoré mu umožňujú zrýchľovať energiu a budovať palebnú silu v priebehu hry. Ide o ultimátny comebackový deck. Do histórie sa zapísal ako jeden z najsilnejších balíčkov, ktoré kedy boli vydané.  

pokémon deck

Najjedinečnejšie na celom balíčku je to, že obsahuje jednu líniu Dragapult ex, ktorá ti pomáha vyniknúť v zrkadlových zápasoch proti ostatným bývalým hráčom Charizardu, a tiež ti dáva alternatívneho útočníka. Tento výkonný deck opäť vytvára vlny v štandardnom formáte a určite bude ešte nejaký čas medzi obľúbenými favoritmi. 

Pokémon decks

 

Ako vylepšiť svoj deck 

Stratégií ako vylepšiť svoj deck je plno. Preto nikto jasne nedeklaruje to, že niektorá z nich je lepšia ako tá druhá. Jednoducho si asi sám musíš nájsť spôsob, ktorý ti bude fungovať a vyhovovať. Prinášame zopár stratégií, ktorými by si mohol začať.  

Rozhodni sa pre jeden až dva typy Pokémonov, na ktoré sa zameriaš. Každý typ karty má iný herný štýl, preto si zvoľ také, ktoré budú zodpovedať tvojmu hernému spôsobu. Následne si zvoľ zopár Pokémonov iného typu, aby si pokryl svoje slabiny.   

pokemon decks

Účinnou stratégiou pri zostavovaní a posilňovaní decku je aj jeden hlavný Pokémon, ktorý bude využívaný na útoky. Okolo neho následne vystaviaš svoju celú hernú stratégiu. Posilniť svoj deck môžeš aj tým, že si zaobstaráš podporných Pokémonov, ktorí pomôžu tvojmu hlavnému hrdinovi dostať sa do hry. Akýsi support Pokémon síce veľa vody nenamúti, no jeho schopnosti a pohyby ti pomôžu napredovať v tvojej stratégií.  

V konečnom dôsledku je alfou a omegou pri zostavovaní decku testovanie, testovanie a testovanie. Preto predtým, ako sa vyberieš na nejaký turnaj, si svoj deck otestuj. Postav si viacero balíčkov proti sebe. Vytvor si decky, ktoré postavíš proti tomu svojmu, aby si našiel spôsoby, ako zvládnuť svojich najsilnejších protivníkov. Pohodlným spôsobom takého testovania je Trading Card Game Live. Na tejto platforme môžeš vytvoriť neobmedzený počet Pokémon decks s kartami, ktoré máš. Môžeš takisto hrať proti iným ľuďom a reálne vidieť, nakoľko silné a stabilné Pokémon decks si vytvoril. Keď budeš pripravený, môžeš smelo vyraziť na najbližší turnaj a hrať ako o život.  

pokemon deck

 

Zhrnutie: Tvoj Pokémon Deck ako kľúč k úspechu 

Proces zostavovanie deckov je o experimentovaní. Kombinatorika sa tu bezpochyby uživí a ty ju využiješ viac, ako si dokážeš a chceš priznať. Ponáraš sa do tajomstva strategickej hry a tak nebuď sklamaný a skľúčený, ak tvoj prvý deck neprinesie také výsledky, ako by si očakával. Každý krok ťa totiž niekam posúva a ty sa tak stávaš dokonalejším a logickejším stratégom.  

Pokémon svet je čarovný tým, že spája neuveriteľnú komunitu nadšencov a priaznivcov, ktorá ti v začiatkoch rada pomôže. Diskutuj o svojich nápadoch, vzdelávaj sa a sa nechaj prekvapovať, kam až ťa môže tvoj deck doviesť.