Hodnota Pokémon kariet: Ako ju určiť?

pokemon karty hodnota

Ak máš v skrini či v pivnici zakladač plný Pokémon kariet, obsah môže mať hodnotu tisícok eur, no môže ísť aj o zbierku, ktorej hodnota by bola vyčíslená na zopár stoviek. Všetko záleží od toho, aké karty sa v tvojej zbierke nachádzajú, aj to, v akom sú stave.  

Hodnota Pokémon kariet v posledných rokoch prudko vzrástla. Mnoho ľudí tak prechádza svoje vlastné zbierky v snahe predať karty, o ktorých majú pocit, že ide o vzácne kúsky.  

Počas pandémie Covid-19 bol zaznamenaný nárast podnikateľskej činnosti v súvislosti s predajom Pokémon kartičiek. V tomto období mali ľudia čas oprášiť svoje staré zbierky a skúmať ich hodnotu. Iní sa zase snažili svoje zbierky o nejaké vzácnejšie kúsky oživiť.  

Podľa eBay Canada sa za posledných päť rokov zvýšilo vyhľadávanie výrazu „Pokémon“ na stránke eBay.ca o viac ako 160 percent. Tento rok sa v Kanade karta Mew Victory Orb, Charizard First Edition a propagačná karta Eevee predali za 26 500 USD, 15 500 USD a 12 500 USD. V roku 2022 si influencer a profesionálny wrestler Logan Paul kúpil kartu Pikachu Illustrator za 5,2 milióna amerických dolárov. 

Tieto skutočnosti však nedeklarujú, že tvoje karty ti hneď prinesú milióny.  

 

 

Faktory ovplyvňujúce hodnotu kariet Pokémon

Pokémon karty sa stali obľúbeným zberateľským predmetom medzi nadšencami všetkých vekových kategórií. Od pôvodnej základnej sady až po najnovšie rozširujúce balíčky majú tieto karty sentimentálnu aj peňažnú hodnotu. Ako pri každom zberateľskom predmete, hodnota Pokémon karty sa môže značne líšiť v závislosti od rôznych faktorov. 

Jedným z hlavných faktorov, ktoré určujú hodnotu Pokémon kariet  je ich vzácnosť, či nedostatok. Niektoré karty sú vytlačené v obmedzenom množstve, vďaka čomu sú veľmi vyhľadávané zberateľmi. Napríklad karty prvej edície zo starších edícií sú často hodnotnejšie kvôli ich obmedzenej dostupnosti. Navyše, promo karty alebo mimoriadne špeciálne kusy, ktoré bolo možné získať iba prostredníctvom špecifických udalostí alebo turnajov, majú tendenciu mať vyššiu hodnotu. 

pokémon karty hodnota pikachu

Stav karty Pokémona hrá kľúčovú úlohu pri určovaní jej hodnoty. Karty, ktoré sú v dokonalom stave, bez viditeľného opotrebovania alebo poškodenia, sú vo všeobecnosti cennejšie ako tie poškodené. Dokonca aj malé nedokonalosti, ako sú škrabance alebo ohyby, môžu výrazne znížiť hodnotu karty. 

Na objektívne posúdenie stavu karty sa v komunite zberateľov Pokémon kariet objavili profesionálne služby hodnotenia. Tieto služby prideľujú známky na základe rôznych faktorov vrátane centrovania, rohov, hrán, kvality povrchu a celkovej prezentácie. Karty vyššej triedy často determinujú vyššie ceny na trhu kvôli ich vynikajúcemu stavu. 

hodnota pokemon karticiek

Hodnotu Pokémon kariet určujú aj popularita a dopyt. Karty s obľúbenými postavami ako Pikachu alebo Charizard bývajú veľmi vyhľadávané zberateľmi aj nadšencami. Okrem toho, ikonické umelecké diela alebo jedinečné dizajny sú takisto na popredných priečkach v obľúbenosti.  

Hodnotu kariet môžu ovplyvniť aj prebiehajúce trendy v rámci komunity Pokémonov. Napríklad, ak sa určitý archetyp balíčka stane populárnym na súťažnej scéne, karty, ktoré sú nevyhnutné na zostavenie tohto balíčka, môžu zaznamenať prudký nárast dopytu a následne zvýšenie hodnoty. 

Rozhodujúcim faktorom je, samozrejme, aj vek danej karty. Staršie karty z prvých rokov majú často určitú nostalgickú príťažlivosť, najmä pre zberateľov, ktorí s Pokémonom vyrastali. Tieto „vintage“ karty majú historický význam, ktorý môže zvýšiť ich hodnotu, najmä ak sú súčasťou limitovanej edície alebo obsahujú jedinečné umelecké diela. 

V niektorých prípadoch môžu určité karty Pokémonov získať hodnotu aj vďaka svojmu historickému významu v rámci súťažnej edície hry. Karty, ktoré boli kedysi považované za prekonané alebo zakázané na oficiálnych turnajoch, sa môžu stať veľmi vyhľadávanými zberateľmi, ktorí chcú vlastniť kúsok histórie Pokémonov. 

 

Nástroje a zdroje na hodnotenie kariet Pokémon

Zberatelia kariet na celom svete v súčasnosti dôverujú trom oficiálnym spoločnostiam na klasifikáciu kariet. Sú to Beckett Grading Services (BGS), Certified Guaranty Company (CGC) a Professional Sports Authenticator (PSA). Ak by tvoje karty boli hodnotené niektorou z týchto spoločností, karta by získala pečať legitimity, ktorá môže zvýšiť cenu pri ďalšom predaji.  

pokemon karty hodnota

PSA je pritom najvyhľadávanejšie a najviac rešpektované hodnotenie. Napriek tomu karty s pôvodným stavom BGS 10 sú zberateľským snom, pre svoju vzácnosť sú výrazne vyhľadávanejšie ako PSA 10. Tieto karty majú často oveľa vyššie ceny, čo odráža ich výnimočný stav. Black Label Pristine od BGS dodáva mimoriadnu úroveň exkluzivity a premení aj tú najbežnejšiu kartu na vytúžený predmet, ktorý sa raz ohodnotí. Táto rarita nielen zvyšuje hodnotu karty, ale aj jej príťažlivosť v rámci zberateľskej komunity. Značka Beckett's BGS 10 je ich esom, ktorá ich môže predbehnúť ako vedúcu spoločnosť v oblasti triedenia, a to vďaka dlhodobej hodnote a prestíži spojenej s týmito značkami. 

Postup pri hodnotení kariet je pritom veľmi jednoduchý. V prvom rade je podstatné pripraviť si karty, ktoré chceš ohodnotiť. Nezabudni si overiť, či sú tvoje karty dostatočne chránené. Aj ten najmenší prach v puzdrách môže stačiť na vytvorenie mikroškrabancov počas manipulácie s kartami. Používaj pre istotu pevnú ochranu, ktorá je navrhnutá špeciálne tak, aby karty ostali neporušené.  

Ak si si vybral spoločnosť, skrze ktorú chceš karty nechať ohodnotiť, postupuj presne podľa ich pokynov. Ku každému potrebnému bodu v rámci procesu hodnotenia kariet býva často aj nápoveda, najmä pre hrubý odhad deklarovanej hodnoty tvojich kariet.  

V tomto momente postačí už iba jediné, a to správne zabaliť karty a poslať ich danej spoločnosti na ohodnotenie. Mnohé z vyššie uvedených spoločností má aj svoje pobočky v rôznych krajinách sveta, nie je preto potrebné posielať ich na centrálu.  

 

Investovanie do Pokémon kariet 

Hodnota Pokémon kariet neustále rastie, no napriek tomu je dobré položiť si otázku, či ide o dobrú investíciu. S vysokou pravdepodobnosťou budú karty stúpať na hodnote aj v nadchádzajúcom období, no podstatným faktorom je jedinečnosť kariet. Nie každá karta je super hodnotná, niektoré si držia svoje hodnotu lepšie, iné zase horšie.  

Zriedkavé karty, či karty, ktoré sa dnes už netlačia majú vyššiu hodnotu ako tie bežné. V skutočnosti platí, že čím dlhšie si kartu necháš, tým je pravdepodobnejšie, že sa bude zvyšovať jej hodnota.  

Ak riešime Pokémon karty hodnotu, treba brať do úvahy, že niektoré karty sú jednoducho u zberateľov obľúbené a vyhľadávané. Z toho vyplýva, že existujú sady, do ktorých sa rozhodne oplatí investovať. Ktoré to teda sú?  

 

Pokémon Celebrations Elite Trainer Box 

Elite Trainer Box bol uvedený na trh počas 25. výročia Pokémona v roku 2001. Je oslavou najlepších kariet Pokémonov za posledné roky. Žiadaná je celá kolekcia, no pozoruhodné prírastky sú jednoznačne originálne umelecké diela Charizard, Shining Magikarp a Birthday Pikachu. 

 hodnota pokémon kariet

Pokémon Trick or Trade Collection 

Tieto balíčky Halloween BOOster sú k dispozícii aj na našom eshope, obsahujú 50 mini balíčkov, z ktorých každý obsahuje tri karty. Na zhromaždenie všetkých kariet v tomto rozšírení si stačí kúpiť jeden booster box pack! Tieto karty by mohli zvýšiť svoju hodnotu, čo z nich robí hodnotnú investíciu. 

pokemon trick or trade

Pokémon Go Eevee Box 

Ďalším Pokémon Booster Boxom je Pokémon Go Eevee Box. V tomto posilňovacom boxe Pokémona je obsiahnutých osem balíčkov, je to preto skvelý spôsob, ako pridať do svojej zbierky veľký kus kariet. 

 

Evolving Skies 

Sada obsahuje vyhľadávaných Legacy Pokémonov ako Rayquaza a Eeveelutions, ktorí si získali popularitu medzi generáciami. Okrem toho mala sada úžasné nové umelecké diela, ktoré zobrazovali Pokémona v kreatívnych scénach a nastaveniach. Kúpa tejto edície môže byť hodnotná a jednoznačne sa radí medzi dobré investície. Ceny za zapečatené boostery, jednotlivé boostery a vybrané high-end karty sa v porovnaní s inými modernými sadami naďalej zvyšujú. 

 pokemon sword & shield

Zbierka odznakov Pokémon Go 

Zbierka Pokémon Go Pin je lacná na obstaranie a je tak skvelou investíciou, pokiaľ ide o posilňovacie boxy Pokémon. Tie v súčasnosti rastú na hodnote a je možné predpokladať, že tento trend bude pokračovať aj v budúcnosti. 

Pri investovaní do Pokémon kariet, treba brať do úvahy, že je to rovnaké investovanie ako ktorékoľvek iné. Každé investovanie prináša svoje riziká, preto aj tieto spomínané sady treba brať ako odporúčanie. Je pravdepodobné, že ich hodnota porastie, no neber to ako stopercentnú dogmu.  

 

Vzácne Pokémon karty 

Cenných a hodnotných kariet vo sete Pokémon je celkom dosť. Dostať sa k nim nie je veľmi jednoduché, no ich hodnota sa môže vyšplhať až na milióny dolárov.  

 

1998 Pikachu Ilustrátor 

Približná hodnota: 5,275 milióna dolárov 

V rokoch 1997-1998 organizovalo CoroCoro tri ilustračné súťaže: Pokémon Card Game Illust Artist Contest, Mewtwo's Counterattack Commemoration Illust Artist Contest a Pikachu's Summer Vacation Commemoration Illust Artist Contest. Každý z víťazov týchto súťaží dostal kartu Pokémon Illustrator. Týchto kariet bolo vytvorených 39, hoci len 20 z nich bolo distribuovaných. 

Dnes je Pikachu Illustrator najdrahšou predávanou kartou Pokémon. V súčasnosti ju vlastní influencer a youtuber Logan Paul.   

pokemon hodnotne karty

1995 Pokémon Topsun Charizard, Scarce Blue Back 

Približná hodnota: 493 230 dolárov 

Označenie tejto karty z roku 1995 odkazuje na autorské práva, skutočná karta bola distribuovaná v roku 1997 v Japonsku. Ide o kartu pred 1. edíciou a má modrú zadnú stranu. Keď sa prvýkrát začala predávať v roku 1997, prišla s balením žuvačky s jablkovou príchuťou. Z 31 kariet, o ktorých je známe, že existujú, je táto jediná klasifikovaná ako Gem Mint. Predala sa v aukcii v januári 2021. 

pokémon karty hodnota

 

Pikachu z roku 1998 

Približná hodnota: 444 000 dolárov 

Artefakt z Lizardon Mega Battle, prvého medzinárodného turnaja v Japonsku. Táto karta rozdaná ako trofej pre víťaza na druhom mieste. Špekuluje sa o existencii štrnástich týchto kariet, no potvrdené sú len štyri z nich. Z týchto štyroch je tento jediný s hodnotením Gem Mint. V septembri 2023 sa predala na aukcii.   

 pokemon trophy pikachu

 

Ako predávať Pokémon karty 

Predtým, ako začneš uvažovať o predaji svojich kariet, je dôležité ich ohodnotiť. Zvýšiš tým hodnotu karty a overená karta sa vo všeobecnosti vždy ľahšie predáva. Spôsobov, ako svoje Pokémon karty predať je, samozrejme, viacero.  

Overeným miestom predaja, najmä na našom trhu je Cardmarket. Ide o online trhovisko, ktoré je situované na nemecký trh a nájdeš tam mnoho Slovákov aj Čechov. TCG Player funguje na podobnom princípe ako eBay. Predáš a kúpiš na ňom čokoľvek, čo súvisí s hrami, či už ide o videohry, stolové kartové hry alebo zberateľské edície. Predávať môžeš aj na Facebook Marketplace, no ber to úvahy, že ide o lokálnu predajnú platformu a Slovensko je v tomto ohľade veľmi malý trh.  

Ak chceš zacieliť na čo najväčší trh, skús eBay, keďže je známy celosvetovo. Môžeš skúšať karty predávať aj na lokálnych bazároch a online weboch, no eBay má globálny rozsah, čo ti dáva väčšiu šancu na uzavretie dobrého obchodu. Takto môžeš za svoju kartu vyťažiť naozaj veľa, prípadne môžeš cenu určiť na základe toho, v akých cenách sa pohybujú podobné karty. 

Skvelým spôsobom, ako predať svoje karty sú aj miestne obchody s komiksami či takzvané hobby shopy. Na týchto miestach svoje karty predáš rýchlo, no spomínaný obchod bude tiež chcieť predať tvoju kartu, preto nečakaj, že od nich dostaneš najlepšiu cenu. Ak však s niečím potrebuješ poradiť, neváhaj a obráť sa aj na nás, na Card Empire 

 

 

Hodnota Pokémon kariet Záver 

Vzácnosť, stav, popularita, vek a historický význam, to všetko hrá rozhodujúcu úlohu pri určovaní hodnoty karty na trhu. Rovnako ako pri každom zberateľskom predmete je dôležité, aby si kupujúci aj predávajúci boli vedomí týchto faktorov. Rozhodnutia založené na faktických informáciách sú to čo robia z dobrého obchodu dobrý obchod.