Pokémoni akých nepoznáš: Pochop ich význam a objav tých najobľúbenejších

pokémoni

Pokémoni nie sú žiadnou novinkou, nejedná sa teda o žiadny novodobý mainstream. Ide o záľubu, ktorá mnohým pripomína ich detstvo a tak do toho postupne zasvecujú svoje deti. Iní zase objavili čaro Pokémonov úplnou náhodou. Je zrejmé, že každý fanúšik má svojho favorita. Ten býva volený rôznymi racionálnymi aj iracionálnymi dôvodmi, od životaschopnosti po estetiku až po samotný typ Pokémona. Poďme teda spolu nazrieť do sveta Pokémonov.  

Svet Pokémonov obsahuje deväť generácií a v praxi existuje viac ako 1000 Pokémonov v 18 rôznych jedinečných typoch. Niet preto pochýb, že sa medzi priaznivcami Pokémonov neustále vedú diskusie o tom, ktorý z Pokémonov je ten naj.   

Existujú silnejší a slabší Pokémoni, každý z nich má svoj význam a svoje opodstatnenie. No ktoré sú tie najobľúbenejšie? 

 

 

Typy Pokémonov  

Všetky stvorenia Pokémon spadajú pod určité typy. Každý typ má svoje silné a slabé stránky či už v útoku, alebo aj obrane.  V skutočnosti existuje až 18 typov Pokémonov. Poďme sa na ne spolu pozrieť.  

pokemoni

Jedným z nich je Pokémon typu Bug. Tento Pokémon sa v porovnaní s inými vyvíja a rastie veľmi veľmi rýchlo. Mnohí ich však vnímajú ako trochu neužitočných. Svoje opodstatnenie nachádzajú najmä v bojoch proti trávovým pokémonom, či Pokémonom tmavého typu, takzvaným Dark Pokémonom 

pokemoni

Druhá generácia Pokémonov predstavila 76 Pokémonov tmavého typu, aby sa tak vyvážili ostatné typy. Títo pokémoni sú obzvlášť úspešní v boji proti psychickým a duchovným typom. V bojoch s vílami, či bojovými Pokémonmi ich však nepoužívaj.  

pokémoni

Ďalšiu skupinu tvoria draci, ktorí sa ťažko trénujú, pretože vyžadujú viac EXP bodov na každej úrovni v porovnaní s inými typmi.  

pokemoni dragon

K elektrickým Pokémonom sa radí asi najznámejší a jeden z najobľúbenejších Pokémonov všetkých čias, Pikachu. Títo Pokémoni sú úspešní v boji proti oceľovým a lietajúcim Pokémonom.  

pokemoni electric

Už spomínané víly boli do série Pokémonov zaradené až v 6. generácií. Pomohlo to vyvážiť bojové stratégie, pochopiť efektivitu typu, znížiť silu a spôsobiť drakom väčšie poškodenie. 

pokemoni fairy

Bojoví Pokémoni majú jedinečnú obranu založenú na bojových umeniach. Sú skvelí v bojoch proti oceľovým, kamenným Pokémonom a tiež proti Pokémonom typu trávy, či ľadu.  

pokemoni typu fighting

Ohnivý typ je jedným z troch začínajúcich typov Pokémonov. Ďalšie dva sú tráva a voda. Títo Pokémoni sa na začiatku hry vyskytujú len zriedkavo. Vynikajú v boji proti typu tráva, oceľ a chrobák.  

pokemoni fire

Lietajúci typ je známy tým, že je rýchlejší v porovnaní s akýmkoľvek iným typom. 

pokemoni

Typ duch sa považuje za vzácne Pokémon karty a duálne typy. Sú efektívni pri útočení na Pokémonov duchovného a psychického typu.  

pokemoni ghost

Jeden z najslabších typov sú považovaní Pokémoni typu tráva. No aj títo majú svoje opodstatnenie a isté výhody.  

pokémoni grass

Špeciálnu obranu majú Pokémoni typu zem, ktorí sú na základe tejto skutočnosti považovaní za jedných najsilnejších Pokémonov.  

pokémoni ground

Ľadový typ je považovaný za najvzácnejší spomedzi všetkých duálnych typov. Ich evolučná línia obsahuje duálny ľad a plošticu. 

pokemoni ice

Pravdepodobne najzákladnejší typ Pokémonov je normálny typ. Často ich vídať a objavovať na prvej trase.  

pokemoni normal

Pokémoni typu jed sú takisto považovaní za tých slabších. Je to z toho dôvodu, že sú účinní v boji iba proti tráve a víle.  

pokemoni poison

Psychický typ Pokémonov má dve generácie, ktoré umocňujú silu týchto Pokémonov. Sú vyhľadávané najmä v bojoch proti Pokémonom typu jed.  

pokémoni psychic

Svojou vysokou obranou sú tiež známi aj Pokémoni typu skala, či rock. Nepoškodzuje ich ani piesočná búrka, práve naopak.  

pokémoni rock

Pokémoni oceľového typu majú v porovnaní s inými veľmi silnú obranu. Vždy vyhrávajú v boji proti ľadu, či skale.  

Posledným typom sú vodní Pokémoni. Ide o najbežnejší typ Pokémona, pretože sa radí medzi základné prvky. Sú vysoko účinní v boji proti Pokémonom typu zem a skala.  

pokémoni voda water

 

Populárni Pokémoni  

Od svojho vzniku v roku 1990 Pokémoni prešli dlhú cestu. U mnohých fanúšikov majú tak svoje špeciálne miesto. Kto sú však nepopierateľní šampióni sveta Pokémonov?   

 

Bulbasaur 

Balbusaur je jedným z najlepších štartovacích Pokémonov Atsukom Nishidom. Bulbasaur, ikonický Pokémon typu tráva/jed, je obľúbenou a rozpoznateľnou postavou v obrovskom svete Pokémonov. Zaujímavosťou je, že cibuľka na jeho chrbte rastie, keď absorbuje slnečné svetlo, čo značí jeho zdravie a taktiež aj úroveň energie.  

Ako sa Bulbasaur vyvíja, prechádza pozoruhodnou premenou, ktorá nakoniec vyvrcholí v jeho konečnej podobe ako Venusaur. Pýši sa nesmiernou silou a veliteľskou prítomnosťou na bojisku. 

bulbasaur

 

Gengar 

Gengar, zlovestný Pokémon typu duch vyžaruje vo vesmíre Pokémonov auru tajomstva a intríg. Má množstvo silných stránok, ktoré z neho robia impozantného protivníka v bitkách. Dokáže rýchlo vymanévrovať protivníkov a udrieť s ničivou silou. Jeho schopnosť Levitate mu poskytuje imunitu voči pohybom pozemného typu, čím ďalej posilňuje jeho obranné schopnosti.  

Napriek svojmu strašidelnému vzhľadu a zlomyseľnej povahe si Gengar získal oddanú fanúšikovskú základňu. Je to predovšetkým vďaka jedinečnému dizajnu a impozantným bojovým schopnostiam, ktoré mu pomohli stať sa jedným z najobľúbenejších Pokémonov.  

Hovorí sa, že Gengar číha v tieni a čaká na príležitosť ukradnúť životnú silu nič netušiacim obetiam, čím si pridáva na reputácii jedného z najstrašidelnejších pokémonov, aké existujú. 

gengar

 

Onix  

Onix patrí medzi Pokémonov typu skala. Objavuje sa ako kolosálna sila v ríši Pokémonov, ktorá uchvacuje trénerov svojou čírou veľkosťou a robustným exteriérom. Jeho vlastnosti sú vnútorne spojené s daným typom, ktorý mu dodáva bezkonkurenčnú odolnosť voči fyzickým útokom. Jeho kolosálna veľkosť a hmotnosť mu prepožičiavajú veliteľskú prítomnosť na bojisku, čo mu umožňuje rozpútať ničivé útoky. Okrem toho Onix disponuje rozmanitým arzenálom pohybov, vrátane účinných techník typu skala ako Rock Slide(pohyb skál) a Earthquake(zemetrasenie), čo ešte zvyšuje jeho úspešnosť a obľúbenosť. 

onix

 

Eevee 

Rozkošný líščí hybrid sa stal obľúbeným na základe svojej rozmanitosti. Ide o Pokémona normálneho typu, ktorý je známy najmä svojou jedinečnou schopnosťou vyvinúť sa do rôznych foriem. Má vyváženú distribúciu štatistík a rôznorodý fond pohybov, čo mu umožňuje prispôsobiť sa širokej škále bojových scenárov. Jeho genetický kód obsahuje potenciál vyvinúť sa do ôsmich rôznych foriem, čo z neho robí jeden z geneticky najrozmanitejších druhov Pokémonov. Ako Evolution Pokémon, Eevee stelesňuje ducha rastu a adaptácie, vďaka čomu mu patrí nezastupiteľné miesto v rebríčku obľúbenosti.  

eevee

 

Mewtwo 

Mewtwo je legendárny Pokémon psychického typu, ktorý je symbolom surovej sily a inteligencie. Je vytvorený genetickou manipuláciou, má bezkonkurenčné psychické schopnosti, ktoré mu umožňujú ľahko manipulovať predmetmi a mysľou. Jeho obrovská duševná sila mu dáva schopnosť rozpútať ničivé útoky.  

pokémoni mewtwo

 

Charizard 

Ako Pokémon ohnivého a lietajúceho typu je Charizard legendárnym symbolom sily. Je jedným zo štartovacích Pokémonov. Má impozantnú silu a ohnivú vášeň, vďaka čomu je v bojoch veľmi vyhľadávaný a využívaný. Jeho plameň dokáže roztopiť aj balvany.  

pokémoni charizard

 

Pikachu 

Pikachu je pokémon elektrického typu. Má elektrické „vrecká“ na oboch lícach a žije v hlbokých lesoch. Jeho malá veľkosť a obratnosť z neho robia svižného bojovníka, ktorý dokáže ľahko vbehnúť do boja a takisto z neho aj rýchlo vybehnúť. Najobľúbenejším Pokémonom všetkých čias sa stal najmä vďaka spoločnosti, ktorá ho uvádzala do popredia.

pokémoni pikachu

 

Pokémon v popkultúre 

Existuje niekoľko zaujímavých príkladov toho, ako spoločnosť Pokémon podstúpila isté kroky, aby oslovila široké publikum. V pôvodnom japonskom animovanom seriáli je vidieť zmeny v jedlách, ktoré postavy v určitých epizódach konzumujú. V pôvodnej verzii epizódy série Pokémonov vidíme hlavného hrdinu Asha držať veľkú ryžovú guľu, čo nie je ani zďaleka také bežné v Spojených štátoch ako v Japonsku, takže verzia, ktorá sa vysielala v USA, zmenila ryžovú guľu na veľký sendvič. 

Toto je však iba jeden z mnohých príkladov ako sa tieto stvorenia menili tak, aby boli príbuznejší americkému a západnému publiku. Známkou, že spoločnosť ešte nepovedala svoje posledné slovo je aj film Pokémon: Detektív Pikachu z roku 2019, ktorému sa podarilo zarobiť 436 miliónov dolárov.  

 

Zberateľské predmety  

Dnes je už aj vďaka týmto „opatreniam“ Pokémon istým spôsobom kult. Od svojho vzniku prišlo mnoho televíznych produktov a reklamných predmetov, vrátane kníh, kariet, oblečenia, hračiek či plyšákov. Spoločnosť je tak prepojená s takmer každým médiom a samotné množstvo produktov iba posilňuje kultúrny vplyv, ktorý dosahuje. Aj to je dôvod, prečo sú Pokémoni takí úspešní. Jednotlivé produkty proste spĺňajú potreby každého.  

Príchod internetu celý svet Pokémonov vystrelil raketovou rýchlosťou na vrchol. Hlavným prispievateľom tejto skutočnosti je YouTube. Nie jeden influencer si postavil svoju kariéru práve na Pokémonoch.  

 

Pokémoni: Dobrodružstvo pokračuje 

Pokémoni sú populárni už takmer 30 rokov a nevykazujú žiadnu stagnáciu. Presadili sa po celom svete a stali sa obrovským globálnym fenoménom. Tento svet spája ľudí po celom svete prostredníctvom zberateľských kariet, videohier, či mnohých iných reklamných predmetov.  

Pripoj sa tak k fanklubu Pokémonov a vydaj sa na neopísateľné dobrodružstvo, ktorým ti pomôžeme prejsť aj my z Card Empire