Prečo sú Pokémon kartičky tak populárne?

 pokémon kartičky

Ľudia majú všelijaké záľuby. Niektorí zbierajú mince, iní známky, no nájde sa tu aj istá skupina, ktorú pohltili Pokémon kartičky. Mnohí by si povedali, že ide o blbosť. Vyhadzovať peniaze za kartičky, ktoré sú vo svojej podstate nevyužiteľné? Ak však čítaš tieto riadky, značí to len jedno. Vitaj v komunite možno šialencov, no bezpochyby nadšencov, ktorí svoju vášeň našli vo svete Pokémon.  

Popularita zbierania pokémon kartičiek trvá už desaťročia a nevykazuje žiadne známky stagnácie. Jedným z aspektov, ktorý upútal pozornosť fanúšikov aj zberateľov, je kartová hra Pokémon. No prečo sú ľudia za Pokémon karty ochotní platiť desiatky eur a prečo vznikla vášeň, ktorú ostatní v okolí nemusia pochopiť?  

Faktorov, pre ktoré je tento koníček stále prítomný a aktuálny je hneď niekoľko. Jedným z nich je určite istá dávka nostalgie. Mnohí s Pokémonom vyrastali a majú k nemu silný citový vzťah. Pokémon kartičky tak prinášajú príjemné spomienky na detstvo.  

Príťažlivosť zbierania je univerzálnou ľudskou vlastnosťou a karty Pokémonov ponúkajú zábavný a pútavý zberateľský zážitok. Dôležitú úlohu zberateľstva zohráva aj samotná komunita. Je aktívna a veľmi oddaná, pričom sa zberatelia a fanúšikovia pravidelne stretávajú po celom svete, aby sa so svojou vášňou mohli podeliť. A práve vďaka komunite sú karty aj naďalej populárne, žiadané a mnohé aj cenné.  

 

 

História Pokémon kartičiek  

 

Pokémon karty majú za sebou dlhú históriu. Prvé karty boli vydané v Japonsku v októbri 1996. Do USA sa prvý demo balíček dostal až v roku 1998, pričom oficiálny predaj balíčkov začal až v januári 1999. Tieto karty sú dodnes známe ako základné sady, v rámci ktorých ide o variácie First Edition a Shadowless.  

 

pokemon karticky

 

Po základnej sade prišli rozširujúce balíčky Jungle a Fossil. Tie vychádzali v júni a v októbri v roku 1999.  

Kartová hra a následne aj vášeň pre zberateľstvo vznikla na základe videohry. Od momentu, kedy sa Pokémon  kartičky dostali do USA, bolo zverejnených viac ako tucet rozširujúcich sád pre hru, čo spoločnosti Nintendo umožnilo predať milióny kariet.  

V roku 2001 japonská spoločnosť Nintendo založila pridruženú spoločnosť Pokémon v USA, aby tak získala americké licenčné práva na trhu.  

Od svojho vzniku karty okrem toho, že sa rozširovali a vychádzali limitované edície, prechádzali aj istým vývojom, či už po vzhľadovej alebo technickej stránke.  

 

Evolúcia Pokémon kartičiek  

 

Od skromných začiatkov klasickej Pokemon Trading Card Game (TCG) až po elegantný a moderný dizajn, ktorý vidíme dnes, prešiel vývoj veľkostí kariet fascinujúcou cestou.  

Spočiatku mali karty kompaktnejší a jednotnejší rozmer. S rastúcim dopytom po zložitejších umeleckých dielach a podrobných informáciách o Pokémon kartičkách však rástla aj potreba väčších veľkostí kariet. V priebehu rokov zaznamenal Pokémon TCG veľkosti od klasických 6,35 x 8,89 cm až po nadrozmerné jumbo karty.  

Klasické karty boli rozmerovo navrhnuté tak, aby dokonale padli do rúk. Malá veľkosť taktiež umožňovala pohodlné skladovanie a organizáciu. Postupom času a dopytom po zložitejších dielach na kartách, už klasické rozmery neposkytovali dostatok priestoru na prevedenie rozsiahlejších ilustrácií s podrobnejšími informáciami. Posun k väčším veľkostiam sa stretol so zmiešanými reakciami komunity. Niektorí túto zmenu uvítali, iných zachvátila značná dávka nostalgie.  

Zmenou veľkosti kariet došlo aj k mnohým technickým posunom. Pokrok techniky tlače prispel k tomu, že výrobcovia kariet boli schopní vytvárať detailnejšie a živšie umelecké diela. S tým prišla aj vyššia náročnosť samotnej hry. Väčšie veľkosti kariet umožnili zahrnúť viac textu a grafiky, čo poskytovalo hráčom väčší priestor na strategickejšie rozhodnutia počas hry.  

Významnú úlohu v samotnom vývoji kariet zohral aj vzostup online kartových hier a digitálnych platforiem. Digitálne verzie Pokémon TCG umožňovali dynamické efekty kariet a animácie, ktoré nebolo možné reflektovať na karty klasickej veľkosti.  

 

Zbieranie Pokémon kartičiek  

 

Zbieranie kariet Pokémon je obľúbeným koníčkom, pri ktorom ľudia zbierajú a prípadne vymieňajú karty s Pokémonmi. Tieto karty sú zvyčajne založené na videohrách, anime seriáloch a filmoch.  

Mnoho zberateľov sa snaží doplniť si svoje sady Pokémon kartičiek, prípadne sa zameriavajú na zostavovanie balíčkov tak, aby si mohli zahrať Pokémon Trading Card Game. Táto záľuba je od svojich počiatkov živená ako deťmi, tak aj dospelými.  

Najlepšou cestou, ako so zberateľstvom Pokémon kartičiek začať, je budovať si základné vedomosti o hre. To v sebe zahŕňa učenie sa o rôznych typoch kariet, mechanikách, ako aj stratégiách v hre využívaných. Dobré je začať s malou zbierkou tých kariet, ktoré sa ti budú zdať zaujímavé či niečím príťažlivé. Môže ísť o sadu kariet z konkrétnej generácie či témy Pokémonov. Ide taktiež o skvelý spôsob, ako si udržať kontrolu nad svojimi financiami. Takto minieš len toľko, koľko si na to vyčleníš.  

Pri zostavovaní zbierky je dobré dávať pozor na vzácnosť a stav kariet. Niektoré karty, ako napríklad holofoil karty, sú vzácnejšie ako iné. Vo všeobecnosti však platí, že karty, ktoré sú vo výbornom stave, budú pre ostatných zberateľov hodnotnejšie a žiadanejšie. Ak chceš získať karty za nižšiu cenu, sleduj pravidelne výpredaje a zľavy na eshopoch. Nezabudni pravidelne čekovať aj ten náš 

S kartami sa nemusíš báť ani obchodovať. Jednoducho karty, ktoré nepotrebuješ, prípadne tie duplicitné, predáš. Nezabúdaj však nastavovať spravodlivé ceny a byť otvorený vyjednávaniu. Ak s kartami ešte len začínaš, skús zvážiť, že sa pripojíš k online komunitám a fóram pre zberateľov Pokémon TCG. Je to ideálny spôsob, ako sa dozvedieť o limitových vydaniach, či o rôznych stratégiách hry.  

Zbieranie Pokémon kartičiek je o nachádzaní radosti z kariet, ktoré sa zberateľovi podaria získať. Často je to aj o jedinečnosť a lukratívnosti. V každom prípade ide o zábavu.  

 

Najlepšie série Pokémon kartičiek  

 

Najvzácnejšou a najdrahšou kartou Pokémon je 1 PSA 10 Illustratok Pikachu. Ide o kartu, ktorá bola vydaná v roku 1998 ako propagačná karta pre časopis Corocoro. V roku 2022 túto kartu kúpil influencer a youtuber Logan Paul za 5,275 milióna dolárov, čím došlo k historickému míľniku. 

 

pokémon kartičky

 

V sérii Pokémonov je jednou z najcennejších kariet Charizard z prvého vydania, ktorý sa nachádza v základnej sade. Charizard sa vyvíja z Charmelona, ktorý sa sám vyvinul z Charmandera. Okrem úžasného umeleckého diela pramení príťažlivosť Charizarda z jeho úlohy vo videohre.  

Keď Pokémon vyšiel pre Gameboy v roku 2000, Charmander bol jedným z troch Pokémonov, ktorých si hráč mohol na začiatku hry vybrať. Ďalší dvaja Pokémoni boli Squirtle, ktorý sa vyvinul do Wartortle, ktorý sa vyvinul do Blastoise; a Bulbasaur, ktorý sa vyvinie na Ivysaura, ktorý sa vyvinie na Venusuara. Blastoise je druhá najcennejšia karta vo vesmíre Pokémonov. Aj keď je Venusaur rovnako cenný, jednoznačnú tretiu priečku obľúbenosti určite neobsadzuje. Veľmi obľúbené sú aj Mewtwo a Alakazam.  

V základnej sade sa tiež nachádzajú niektoré pozoruhodné chybové karty. Jednou z najcennejších takých kariet je chyba útoku Ninetales. Chyba je v tom, že absentuje množstvo poškodenia spôsobeného útokom.  

Pikachu, pravdepodobne najznámejší Pokémon, má dve exkluzívne zberateľské chybové karty. Pikachu má na niektorých kartách červené líca a na iných žlté. Karty boli najskôr vytlačené s červenými lícami a potom boli na žiadosť umelca zmenené na žlté. Aj keď technicky o chybu nejde, červené líca Pikachu majú na trhu významnú prémiu. Ďalšia chyba tohto Pokémona je známa ako chyba „duchov“ alebo „fantómovej pečiatky“. Táto chyba sa prejavuje ako neúplná a vyblednutá verzia loga First Edition.  

 pokemon karticky

 

Od prvého debutu Pokémonov existuje každý rok aspoň jedna sada rozšírenia. Súčasný počet je viac ako 80. Celkovo bolo vyrobených viac ako 30 miliárd Pokémon kartičiek. 

 

Starostlivosť o kartičky  

 

Prvá vec, ktorú by mal nový zberateľ vedieť, je, že existujú určité faktory, ktoré môžu ovplyvniť hodnotu kariet. V prvom rade treba brať do úvahy, že poškodené karty môžu prísť už od predchádzajúceho majiteľa. Môže ísť o škrabance na holo pozadí, či o chýbajúce časti kariet.  

To, čo bez pochyby pod kontrolou máš, je to ako s obdržanou kartou naložíš. Hodnota niektorých kariet sa môže vyšplhať až na desiatky tisíc eur. Ako teda efektívne Pokémon kartičky ochrániť?  

Nevyhnutnosťou sú malé plastové obaly, do ktorých sa vkladá každá karta zvlášť. Do toho obalu by sa mala karta vložiť hneď, ako sa otvorí booster pack. Prezerať a tešiť sa z karty, môžeš aj po tom, čo už bude uložená vo svojom ochrannom obale.  

Okrem iného, je veľmi dôležité aj miesto, kam tieto vzácne karty uložíš. V prvom rade je možné dokúpiť ku kartám aj box určený na ich klasifikáciu. Vzácne karty tak budú v bezpečnom pevnom obale a ty si ich v boxe môžeš uložiť tak, ako uznáš za vhodné, aby ti to dávalo zmysel a vedel sa v nich orientovať. Akonáhle budú karty v tomto puzdre, bude ich uloženie oveľa bezpečnejšie.  

Ďalším spôsobom, ako chrániť karty Pokémonov sú zakladače. Pri zakladačoch však treba dávať pozor, aby si nepoužíval také, ktoré umožňujú zasúvať karty zadnými stranami k sebe. Zakladače by mali mať podložku, ktorá oddeľuje jednu kartu od druhej. Vhodné je vyhnúť sa aj špirálovým zakladačom a radšej zvoliť tie, ktoré majú pevne zviazané jednotlivé strany. Zakladače je dobré využívať pri neholografických alebo menej vzácnych kartách. O tie vzácnejšie kúsky by samotná starostlivosť mala byť dôslednejšia.  

 

 

Pokémon kartičky záver 

 

Asi každý bude súhlasiť s tým, že Pokémon kartičky nie sú žiadnou zberateľskou starožitnosťou. No to, akú majú naozaj hodnotu, vie pochopiť iba skutočný zberateľ a nadšenec. Mnoho z nich preto odporúča starať sa o karty tak, ako by boli zo zlata a manipulovať s nimi ako v rukavičkách. Bezpochyby je tak zaručené, že sa vyhneš prípadným poškodeniam, ktoré znížia ich hodnotu. Pri Pokémon kartičkách môže aj ten najmenší škrabanec znížiť ich hodnotu o celý stupeň, čo sa vie odraziť v radoch tisícok eur.  

Popularita Pokémon kariet je poháňaná kombináciou nostalgie, zberateľstva, súťažného hrania a oddanej komunity fanúšikov a zberateľov. Či už si fanúšikom tohto koníčka, alebo si iba užívaš nevinnú kartovú hru, jedno sa musí nechať. Karty Pokémon sú zábavným pôžitkom, ktorý aj dnes uchvacuje publikum po celom svete.  Tomuto zberateľstvu môžeš podľahnúť rýchlo a jednoducho, a Card Empire je to správne miesto, na ktorom vieš nakúpiť karty za super ceny, získať hodnotné zberateľské informácie a ešte oveľa viac.